Jeesus tyynnyttää myrskyn

Tietoa ja havainnollistamisvinkki liittyen kertomukseen, jossa Jeesus tyynnyttää myrskyn.

Luetaan: Mark. 4:35–41

 

Opetus

Raamatunkohdassa Jeesus ja opetuslapset ovat pitkästä aikaa keskenään. Jeesus on ollut liikkeellä oppilaittensa kanssa, parantanut ihmisiä, ajanut ulos pahoja henkiä ja vastannut lainopettajien erilaisiin syytöksiin. Hän on opettanut ihmisiä ja opetuslapsiaan pitkään, kertonut mm. vertauksia Jumalan valtakunnasta. Mutta nyt opetuksessa on tullut tauko ja Jeesus ja opetuslapset ovat vetäytyneet hetkeksi syrjään kansanjoukosta.

Luoja lähetti ainoan poikansa Jeesuksen maailmaan. Tässä kertomuksessa Jeesus näyttää selvästi, että hänellä on sama valta luotuun maailmaan kuin Isällään. Jeesus on Jumala. Jeesus oli mukana jo maailman luomisessa, joten hänellä oli valta hallita myös luonnonvoimia. Vaikka opetuslapset olivat nähneet Jeesuksen tekevän monia ihmeitä, esim. parantavan sairaita, juuri myrskyn tyynnyttäminen oli heille valtavan voimakas osoitus Jeesuksen jumaluudesta. Nyt he saivat Jeesukselta avun omassa hengenhädässään. Ihme tapahtui opetuslasten omimmassa ympäristössä, järvellä, jossa moni heistä oli vuosia kalastanut työkseen.

Vaikka Jeesus ei ole näkyvästi maan päällä, hän edelleenkin vastaa ihmisten avunhuutoihin. Meidän aikanamme avun huutaminen tarkoittaa rukoilemista. Jeesus kuulee rukouksemme yhtä hyvin kuin opetuslastenkin huudon keskellä myrskyä.

Pointti: Jeesus hallitsee koko maailmaa.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Tapahtumapaikka

Tapahtumapaikka on Galilean järven rannikko. Galilean järvi tunnetaan myös nimillä Galileanmeri, Kinneret (hepreaksi), Gennesaretin järvi ja Tiberiaan järvi (roomalainen nimi). Järvi on syntynyt maanalaisista läheteistä ja siihen laskevasta Jordan-joesta. Se on kalaisa ja siitä saadaan nykyään puolet Israelin tarvitsemasta makeasta vedestä. Järvellä nousee toisinaan myrskyjä, joissa aallot kasvavat hyvin nopeasti niin suuriksi, että purjehtiminen on hengenvaarallista. Galilean järvi on 213 metriä merenpinnan alapuolella suuressa repeämälaaksossa, joka kulkee Syyriasta Mosambikiin.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / Opetuksen havainnollistaminen

Myrsky

Kuunnellaan nauhoitettua myrskyn ääntä tai musiikkia, josta tulee mieleen myrsky. Jokaiselle osallistujalle annetaan paperista leikattu sydän, johon kukin kirjoittaa, mitä ajatuksia ja tunteita myrsky herättää. Sydämen toiselle puolelle kirjoitetaan rukous näiden ajatusten ja tunteiden pohjalta.

Otsikot

Raamatunkohta jaetaan osallistujille monisteina – kuitenkin niin, että mahdollista otsikkoa ei näy. Jokainen saa miettiä kertomukselle otsikon. Sen jälkeen mennään pareittain ja valitaan kahdesta otsikosta toinen yhteiseksi otsikoksi. Parit muodostavat neljän hengen ryhmiä ja taas vastaavasti valitaan kahdesta (parin) otsikosta yksi yhteinen. Jos osallistujia on paljon, päätetään ”otsikkoneuvottelut” kahdeksan hengen ryhmiin. Sen jälkeen voidaan äänestää jäljellä olevista otsikoista paras. Jos osallistujia on vähän, voidaan otsikot lukea ääneen ja suorittaa heti äänestys.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.