Kansa pääsee vapaaksi orjuudesta

Tietoa ja havainnollistamisvinkki Israelin kansan orjuudesta pääsemiseen liittyen.

Luetaan: 2. Moos. 12:21–28, 37–42

 

Opetus

430 vuotta on pitkä aika. Tiedätkö, mitä sinun suvussasi tapahtui 430 vuotta sitten? Israelilaiset tiesivät, että heidän esi-isänsä (Joosef ja hänen perheensä) olivat tulleet kauan sitten Israelin maasta, ja nyt Egyptissä suureksi kasvanut ja orjuuteen alistettu kansa pääsisi palaamaan sinne takaisin. Jumala ei ollutkaan hylännyt heitä; orjuuden aika päättyisi vihdoin. Jatkossa heidän tuli kertoa lapsilleen tästä ensimmäisestä ihmeellisestä pääsiäisestä.

Jumalan suuria tekoja kerrotaan Raamatussa ja me voimme edelleen kertoa niitä eteenpäin. Sekä lasten että aikuisten on tärkeää tietää se, että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta ja että hän ei koskaan hylkää lapsiansa.

Ensimmäisenä pääsiäisenä annettujen uhrisääntöjen mukaan uhrattiin satoja vuosia. Lopulta Jumala lähetti oman poikansa Jeesuksen maailmaan kuolemaan täydellisenä uhrikaritsana, kaikkien aikojen ihmisten kaikkien syntien sovitukseksi. Jeesuksen kuolema vapautti ihmiset paljon suuremmasta kuin vain inhimillisen sortajan orjuudesta: se avasi ihmiselle mahdollisuuden päästä vapaaksi synnin vallasta, takaisin Jumalan yhteyteen.

Pointti: Jumala täyttää lupauksensa.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Orjuuden aika

Israelin kansa oli aikanaan siirtynyt Egyptiin nälänhädän vuoksi. Jaakobin (eli Israelin) pojista Joosef oli se, joka joutui Egyptiin ensimmäisenä hänen kateellisten veljiensä myytyä hänet sinne orjaksi. Joosef pääsi kuitenkin korkeaan asemaan Egyptin hovissa ja lopulta, vakavan ruokapulan vuoksi, koko Jaakobin perhe muutti Egyptiin, jossa ruokaa vielä riitti. Jossain vaiheessa Joosefin kuoleman jälkeen israelilaisten asema Egyptin valtakunnassa kuitenkin muuttui ja uudet faaraot pakottivat heidät orjatyöhön. Kaiken kaikkiaan israelilaiset olivat Egyptissä 430 vuotta.

Vitsaukset

Jumala kutsui Mooseksen johtamaan kansansa vapautumista Egyptistä. Mooses pyysi faaraota päästämään israelilaiset pois Egyptistä omaan maahansa mutta tämä ei suostunut Mooseksen pyyntöihin. Faaraon uppiniskaisuuden tähden Jumala antoi Egyptin kokea erilaisia vitsauksia: Egyptin vesien vereksi muuttuminen, sammakot, syöpäläiset, paarmat, karjarutto, paiseet, rakeet, heinäsirkat ja pimeys. Lopulta annettiin kymmenes vitsaus, esikoisten kuolema, josta israelilaiset säästyivät sivelemällä karitsan verta ovenpieliinsä.

Happamaton leipä

Israelilaiset lähtivät Egyptistä niin kovalla kiireellä, että leipätaikina ei ehtinyt nousta ennen kuin se paistettiin. Tällaista leipää syötiin jatkossakin juutalaisten juhlissa, koska se muistutti Egyptistä vapaaksi pääsemistä.

Ramses ja Sukkot

Ramses oli kaupunki Goosenin alueella, jolla israelilaiset Egyptissä asuivat. Sukkot oli alue muutaman kymmenen kilometrin päässä. Se oli israelilaisten ensimmäinen pysähdyspaikka vaelluksella kohti Israelia.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Veren suoja

Lattialle tai maahan tehdään punaisesta nauhasta tai teipistä muutama n. 1m x 1m ruutu. Pyydetään osallistujia menemään kyyryyn maahan, kasvot lattiaan päin. Halukkaat voivat mennä ruutujen sisään (yksi kuhunkin), mutta ruutujen merkitystä ei selitetä vielä. Toimitaan täydessä hiljaisuudessa. Ohjaaja käy jokaisen luona ja esim. tekee sormellaan viivan tai rastin niiden selkään, jotka eivät ole punaisessa ruudussa.  Ruutujen sisällä oleviin ei kosketa. Kun koko joukko on käyty läpi, ohjaaja pyytää niitä, joita ei ollut kosketettu, tulemaan luokseen, ja antaa heille esim. karkin tai jotain muuta pientä mukavaa.

Pienessä ryhmässä ruutuja kannattaa olla vain yksi tai kaksi.

Tämän jälkeen kysytään karkin tms. saaneilta, miksi he luulevat saaneensa palkinnon. Tässä yhteydessä voi kertoa siitä, mitä punainen nauha/teippi merkitsi (karitsan verta ovenpielissä), ja että jokainen siihen turvautuva pelastui.

Karitsan veri ensimmäisenä pääsiäisenä on vertauskuva Jeesuksen verestä, jonka hän vuodatti kaikkien ihmisten syntien vuoksi ristillä. Jeesuksen vereen turvautuminen on mahdollista tänäkin päivänä. Nyt pyydetään osallistujia seisomaan ruutuihin, tällä kertaa monta yhteen ruutuun. (Jos tämä kierros toteutetaan, kannattaa miettiä jo ruutuja tehdessä, että kaikki mahtuvat varmasti yhtä aikaa seisomaan niihin. Pieni ahtaus tekee leikin hauskaksi!) Kun kaikki ovat ruutujen sisällä, voi ohjaaja tarjota kaikille karkin.

Ensimmäisellä kierroksella karkin saaneet saavat nyt toisenkin.

Halutessaan ohjaaja voi tässä yhteydessä kertoa siitä, kuka on juutalainen (Messiasta odottava Israelin kansan jäsen, jonka pyhä kirja on Vanha testamentti) ja kuka kristitty (=Jeesuksen sovitustyöhön uskova minkä tahansa kansan jäsen). Keitä sitten ovat ne, jotka saivat kaksi karkkia edellisessä leikissä? He ovat Jeesukseen uskovia Israelin kansan jäseniä, joita kutsutaan messiaanisiksi juutalaisiksi. He uskovat, että Jeesus on Messias ja oikea pääsiäiskaritsa.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.