Manna ja viiriäiset

Tietoa ja havainnollistamisvinkki erämaavaelluksen ruokkimisihmeeseen liittyen.

Luetaan: 2. Moos. 16:2–26

 

Opetus

Kurnivat vatsat saivat kansan unohtamaan, että autiomaahan oli lähdetty orjuudesta ja kovasta pakkotyöstä. Jumala oli ihmeellisesti varjellut kansansa vitsauksilta ja siirtänyt Kaislameren vedetkin pois heidän edestään autiomaavaelluksen alussa. Silti he valittivat. Kautta aikojen vastoinkäymisistä on syytetty johtajia ja nytkin nurina oli helppo osoittaa Moosekselle ja Aaronille.

Kansan piti kuitenkin ymmärtää, että Mooses ei ollut heitä Egyptistä pelastanut, vaan itse Jumala. Mooses ja Aaron olivat ihmisiä niin kuin muutkin, itsekin täysin Jumalan avun varassa. Nurina kohdistui siis itse asiassa Jumalaan, ja se oli vakava asia. Nurinasta huolimatta Jumala johdatti kansaa ja oli valmis auttamaan kaikissa tilanteissa. Nytkin Jumala auttoi kansaa ihmeellisellä tavalla antamalla israelilaisille herkullisempaa ruokaa kuin he olivat osanneet edes toivoa.

Se, että mannaa ei voinut kerätä pyhäpäivänä, muistuttaa meitäkin siitä, että pyhäpäivä on aivan erityinen ja silloin voi ja saa tehdä jotain muuta kuin arkipäivinä. Joitakin vuosia sitten sunnuntait olivatkin erilaisia kuin muut päivät, esim. kaikki kaupat olivat kiinni. Nykyään sunnuntai on kristityissä maissakin yhä enemmän muiden päivien kaltainen. Silti yksi asia on pysynyt samana läpi vuosisatojen: sunnuntaisin vietetään jumalanpalveluksia. Seurakunnan kokoontumiseen osallistuminen ja viikon töistä lepääminen ovatkin parhaita pyhäpäivän viettotapoja.

Manna oli todistus siitä, että Jumalan lupauksiin voi luottaa. Jos hän kerran oli luvannut viedä perille, hän myös piti huolta matkan aikana. Israelilaiset söivätkin mannaa joka päivä seuraavien 40 vuoden, eli koko autiomaavaelluksensa ajan. Jeesuskin opetti, ettei meidän tarvitse olla huomisesta huolissamme, koska Jumala pitää meistä huolen. Hän teki myös ruokkimisihmeen jakamalla viidestä leivästä ja kahdesta kalasta aterian tuhansille ihmisille. Varsinainen Jeesuksen antama ”leipä” oli kuitenkin jotain vielä paljon suurempaa kuin vatsan täyttävä manna tai leivät ja kalat: hän antoi oman elämänsä, jotta me voisimme pelastua. Jeesus sanoikin olevansa ”elämän leipä”.

Pointti: Jumala antaa täydellisiä lahjoja.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Autiomaa

Autiomaassa kasvaa lähinnä piikkikasveja ja joitakin kestäviä puulajeja. Vettä saadaan vain keitaista.

Aaron

oli Mooseksen veli, jonka Jumala oli luvannut Mooseksen avuksi jo silloin, kun tämä sai kutsun kansan johtajaksi. Aaron osasi puhua paremmin kuin Mooses, ja hän saikin usein kertoa kansalle ne asiat, jotka Jumala ensin ilmoitti Moosekselle. Aaronista tuli myöhemmin ensimmäinen ylipappi.

Viiriäiset

Viiriäinen on peltokanojen sukuun kuuluva muuttolintu. Viiriäiset lisääntyvät nopeasti ja liikkuvat suurissa parvissa. Viiriäisen liha on herkullista.

Manna

Manna-nimi tulee heprean sanoista ”Man hu?” eli ”Mitä tämä on?” Manna oli todennäköisesti tamariskipuun tuottamaa nestettä, joka tippui yöllä maahan ja jähmettyy makeiksi jyviksi. Nykyäänkin sitä voidaan löytää, vaikkakin paljon vähemmän, koska kasvillisuus Siinain niemimaalla on vähentynyt Mooseksen ajoista. Ihmeellistä oli, että sitä riitti koko suurelle israelaisten joukolle päivä toisensa jälkeen, ja toisaalta se, että sapattina sitä ei löytynyt ollenkaan.

Omer-mitta

= n. 3-4- litraa.

Sapatti

on juutalaisten lepopäivä, jolloin ei tehdä työtä. Mooseksen lain mukaan viikon seitsemäs päivä eli sapatti oli pyhitettävä Herralle. Sapatti perustuu luomiskertomukseen: Jumalakin lepäsi seitsemäntenä päivänä. Juutalaisten pyhäpäivä, sapatti on lauantaina. Kristittyjen pyhäpäivä on sunnuntai, Jeesuksen ylösnousemuksen päivä.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Mietitään ensin yhdessä ja sitten vielä kukin itsekseen, millaisia erilaisia hyviä lahjoja Jumala on antanut meille. Kirjoitetaan näitä asioita lapuille, yksi kullekin (esim koti, ystävät, lemmikkieläin, auringonpaiste, sade, kukat, marjat, lumi…). Jokainen kirjoittaa ainakin kaksi lappua . Taitetaan laput ja levitetään ne lattialle tai maahan. Kuljetaan lappujen joukossa, nostetaan yksi kerrallaan ylös, luetaan niitä hiljaisuuden vallitessa ja laitetaan takaisin maahan. Taustalla voi soida rauhallinen musiikki.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.