Suku yhdistyy

Tietoa ja havainnollistamisvinkki Joosefin perheeseen ja anteeksiantamiseen liittyen.

Luetaan: 1. Moos. 43:1–5, 15; 45:1–10

 

Opetus

Benjamin oli Joosefin rakkain veli. Joosefilla ja Benjaminilla oli sama äiti, Raakel. Benjamin ja Joosef olivat olleet isänsä Jaakobin lempilapsia, sillä Raakel oli tämän lempivaimo. Joosef murtui nähdessään rakkaan veljensä. Samalla hän varmasi ymmärsi, miten raskasta hänen vanhalle isälleen oli ollut luopua Benjaminista.

Vaikka Joosefin elämä oli loisteliasta faraon hovissa, suku oli kuitenkin hänelle tärkein. Joosef pystyi näkemään Jumalan johdatuksen elämässään ja välttämään katkeruuden veljiään kohtaan. Joosef ymmärsi, että anteeksiantamus oli ainoa vaihtoehto. Uudessa testamentissa Paavali kirjoittaa kolossalaisille: ”Kärsikää toinen toistanne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos kenellä on moitetta toista vastaan. Niinkuin Herrakin on antanut teille anteeksi, niin myös te antakaa.” Juuri näin Joosef teki, ja antaessaan anteeksi pelasti koko sukunsa. Anteeksiantamisessa on aina suuri siunaus.

Tämän monimutkaisen tapahtumasarjan tuloksena Jaakobin suku, eli Israelin kansan ”alkusiemen” säilyi hengissä. Ja niin tuli käydäkin: Jumalahan oli luvannut Jaakobin isoisälle Abrahamille, että tämän jälkeläisiä tulee olemaan kuin taivaalla tähtiä. Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin suvusta syntyneestä kansasta syntyisi aikanaan myös Messias, eli Jeesus, joka on koko ihmiskunnan pelastaja.

Pointti: Jumala antaa voiman antaa anteeksi.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Benjamin

Jaakobin 12 pojasta nuorin ja Joosefin täysiveli. Jakobin vaimo ja Joosefin äiti Raakel kuoli synnyttäessään Benjaminin ja antoi kuollessaan tälle nimeksi Benoni, ”kipuni poika”. Jaakob nimitti häntä kuitenkin Benjaminiksi, mikä tarkoittaa ”onnen poika”. Jaakobin pojilla oli neljä eri äitiä, ja Raakel oli ollut Jaakobille heistä rakkain.

Gosenin maakunta

Maakunta Egyptissä, Niilin suiston itäosassa. Israelilaiset asuivat tällä alueella siihen saakka, kunnes lähtivät Mooseksen johdolla kohti luvattua maata.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Näytelmä

Näytellään raamatunkohdan tapahtumat. Roolit: Jaakob, Joosef, veljiä, faraon hovin palvelusväkeä. Näytelmä voidaan toteuttaa myös nukketeatterina. Nuket voidaan tehdä kartongille piirtämällä ja liimaamalla kepit niiden taakse.

Veljien keskustelu

Kuvitellaan, mitä veljet keskustelivat lähtiessään pitkälle kotimatkalle hakemaan isäänsä. Kirjoitetaan lyhyitä repliikkejä esim. puhekuplien sisään taululle tai pöytään kiinnitetylle isolle paperipöytäliinalle. Ohjaaja lukee lopuksi kaikki repliikit ääneen.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.