Taivasten valtakunta

Tietoa ja havainnollistamisvinkki liittyen Jeesuksen opetukseen Jumalan valtakunnasta.

Luetaan: Matt. 13:31–33, 44–46

 

Opetus

Jeesus opetti Isä meidän -rukouksessa sanomaan Jumalalle: ”Tulkoon sinun valtakuntasi.” Jumalan, eli taivaan, valtakunta alkaa hallita ihmisen sydämessä silloin kun tämä alkaa uskoa Jeesukseen Vapahtajanaan. Se on jotain, mikä leviää koko ihmisen olemukseen kuin taikinan hapate, se ilahduttaa kuin pellosta löytynyt aarre, ja tuntuu arvokkaammalta kuin mikään muu, mitä siihen asti on ollut – aivan kuin helmi, jonka ostamiseksi kauppias oli valmis myymään koko entisen omaisuutensa. Pienen sinapinsiemenen tavoin sanoma taivasten valtakunnasta oli aluksi pienen opetuslapsijoukon tiedossa, mutta levisi vähitellen koko maailmaan. Nykyään kristittyjä on yli kaksi miljardia ja kristinusko on suurin uskonto maailmassa. Mikään ei voi estää Jumalan valtakunnan kasvua.

Periaatteessa jokainen ihminen maailmassa on jonkin maan (valtakunnan) kansalainen. Suurin osa Suomessa asuvista ihmisistä on Suomen kansalaisia, koska heidän vanhempansa, tai ainakin toinen heistä, on suomalainen. Suomen kansalaisia sitovat Suomen lait, valtakunnan päämies on presidentti ja rajat naapurimaihin ovat selvät. Kukaan ei voi peruuttaa suomalaiselta tämän kansalaisuutta, ellei tämä itse sitä pyydä.

Jumalan valtakunnan kansalaisuus on lahja, joka on tarkoitettu kaikille ihmisille; sen kansalaisia ovat kaikki ne, jotka uskovat Jeesukseen. Taivasten valtakunnassa pätevät Jumalan omat lait, jotka on ilmoitettu Raamatussa. Jumala hallitsee valtakuntaansa, Jeesus on sen kuningas. Jumalan valtakunnalla on myös rajat: se rajoittuu Jeesuksen sovitustyöhön uskoviin ihmisiin. Jokainen ihminen kuuluu täysivaltaisesti taivasten valtakuntaan tai on täysin sen ulkopuolella. Taivasten valtakuntaan pääsee pyytämällä Jeesukselta syntejään anteeksi ja uskomalla hänen sovitustyöhönsä. Taivasten valtakunnan kansalaisuus alkaa jo eläessä ja jatkuu kuoleman jälkeen taivaassa.

Pointti: Evankeliumi on suuri aarre.

 

Taustaa, termejä, sananselityksiä

Taivasten valtakunta

= Jumalan valtakunta. Se on salattu eikä se ole verrattavissa mihinkään tämän maailman valtakuntaan. Siihen valtakuntaan ei voi päästä kansalaiseksi millään inhimillisillä tai maallisilla keinoilla. Vain ne, jotka uskovat Jeesukseen, pääsevät taivasten valtakuntaan, jota Jumala yksin hallitsee. Taivasten valtakuntaa kutsutaan myös nimellä ”Kristuksen ruumis”, ja sen jäseniä ovat kaikki kristityt. Taivasten valtakunta tuli maan päälle Jeesuksessa. Jeesukseen uskova pääsee siihen jo eläessään ja kuoltuaan hän saa olla siinä ikuisesti Jeesuksen ja muiden uskovien kanssa.

Sinapinsiemen

Sinappia viljellään maustekasvina sen tuottamien siemenien takia. Sinapista ei kuitenkaan yleensä kasva puuta, vaan 2-3 metriä korkea pensas.

Hapate

Hapate on pieni määrä taikinaa, joka säästetään seuraavaan taikinaan. Leipää saatetaan valmistaa hapatettuna tai happamattomana. Hapatetta käytettiin Vanhassa testamentissa usein kuvana synnistä ja pahasta, joka leviää ja turmelee. Esimerkiksi pääsiäisjuhlan aikaan kaikki hapate piti siivota kodista pois ja juhlan aikana syötiin vain happamatonta leipää. Tämän vertauksen yhteydessä hapate tarkoittaa kuitenkin hyvää asiaa, joka samalla tavalla kokonaisvaltaisesti leviää ja vaikuttaa.

 

Raamatunkohtaan tutustuminen / opetuksen havainnollistaminen

Neljä kuvaa

Muodostetaan n. kolmen hengen ryhmiä. Piirretään jokaisesta vertauksesta kuva tai sarjakuva: hapate, sinapinsiemen, aarre ja helmi. Laitetaan kuvat lopuksi seinälle ja kirjoitetaan niiden päälle otsikko ”Taivasten valtakunta”.

Neljä esinettä

Ohjaaja on tuonut mukanaan neljä vertauksissa olevaa esinettä: pienen siemenen, palan hiivataikinaa (esim. kupissa), helminauhan, korulippaan tms. aarretta muistuttavan esineen ja helmen. Luetaan vertaukset yksi kerrallaan niin, että jokaisen kohdalla laitetaan kiertämään kädestä käteen kutakin vertausta koskeva esine.

Valtakunta

Piirretään suurelle paperille tai taululle ensin kuninkaanlinna, johon kirjoitetaan ”Jumala”. Sitten piirretään valtakunnalle rajat. Esim. kuninkaanlinnan seinään voidaan piirtää kaksi lainataulua kuvaamaan 10 käskyä. Sitten jokainen osallistuja saa tulla piirtämään itsensä valtakunnan rajojen sisään. Ohjaaja piirtää lopuksi jokaisen piirretyn ihmishahmon päälle ristin sen merkiksi, että taivasten valtakunnan kansalaisiksi päästään Jeesuksen sovitustyön takia.

Isän idea. © Raamatunlukijain Liitto ry.