Anna anteeksi! (Ps. 51:3–13)

Pitäisikö sinun pyytää joltain anteeksi?
Mukana keskustelukysymyksiä, teemana rukous. RaamattuStartti

Lue: Ps. 51:3–13

Pohdintaa ja taustatietoa

Daavid kirjoitti tämän psalmin tehtyään hirveän synnin: hän oli iskenyt silmänsä kauniiseen Batsebaan, Uurian vaimoon, eikä ollut hillinnyt himojaan, vaan maannut tämän kanssa. Kaiken kukkuraksi Batseba oli tullut raskaaksi, vaikka luonnollinen selitys raskauteen, eli aviomies, oli ollut poissa kotoa sotarintamalla. Lopulta Daavid oli päättänyt tapattaa Uurian peittääkseen häpeällisen tekonsa. Tarina on kuin suoraan nykyajan TV-sarjasta.

Profeetta Natan sai Daavidin lopulta ymmärtämään tekonsa vakavuuden ja hänet valtasi suuri syyllisyys. Daavid tuli synnistään huolimatta avoimin sydämin Jumalan eteen. Usko hyvään ja oikeudenmukaiseen Jumalaan antoi hänelle rohkeutta tunnustaa syntinsä ja pyytää anteeksi. Jumala vihaa syntiä mutta rakastaa jokaista ihmistä.

Synneillämme on usein seurauksia, joita joudumme selvittämään myös ihmisten kanssa, ja aina emme saa kaikilta anteeksi. Mutta kun pyydämme syntejämme anteeksi Jumalalta, hänen anteeksiantamuksensa on täydellinen.

Mieti

Oletko pyytänyt pahoja tekojasi tai ajatuksiasi anteeksi? Onko siinä eroa, pyydätkö anteeksi ihmiseltä vai Jumalalta?


Keskustelukysymyksiä ryhmälle

 1. Millainen Daavidin rukous on?
 2. Miksi Daavid ei ole täysin epätoivoinen? Mistä sen huomaa?
 3. Millaisia asioita Daavid tuo esiin, kun hän puhuu itsestään?
 4. Millaisia tekoja hän pyytää Jumalalta?
 5. Millainen kuva Jumalasta Daavidilla on?
 6. Vastaako Daavidin kuva Jumalasta omaa jumalakuvaasi? Mitä samaa tai mitä erilaista siinä on?
 7. Jumala oli aikanaan sanonut profeetta Samuelille, että Daavid on ”hänen mielensä mukainen kuningas”. Oliko hän sitä tässäkin tilanteessa? Miksi oli / miksi ei ollut?
 8. Paavali sanoo kirjeessään korinttilaisille (1. Kor. 7:10), että ”Jumalan mielen mukainen murhe saa aikaan pelastuksen”. Oliko Daavidin murhe Jumalan mielen mukaista? Perustele.
 9. Mitä eroa on murheella ja murehtimisella?
 10. Mitä ”puhdas sydän” ja ”vahva henki” voisivat käytännössä tarkoittaa? Miksi ne voi saada vain Jumalalta?
 11. Miksi voi sanoa, että jo Daavid uskoi Jeesukseen, vaikka tämä syntyikin maailmaan vasta lähes tuhannen vuoden päästä?

Tehtävä keskustelun jälkeen

Kirjoitetaan yhteinen synnintunnustus.
Ohjeistus: Kirjoita lapulle yhden asian käsittävä rukous aloittaen sanoilla: Jumala, anna minulle anteeksi.
Purku: Kerätään laput ja jaetaan ne sekaisin. Luetaan peräkkäin ääneen. TAI: Kukin vie lappunsa yhteiseen koriin, eikä niitä lueta ääneen. Lopuksi ohjaaja voi lukea raamatunkohdasta jakeet 11 ja 12. Jos lappuja ei ole luettu, ne voidaan lopuksi esim. polttaa tai repiä.

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.