Kiirastorstai (Luuk. 22:14–22)

Kiirastorstain tekstiin liittyvä hartaus, jossa on mukana joko pohdintaan tai omin sanoin kerrottavaan osuuteen liittyvä ohjeistus.

Luuk. 22:14–22

Ensimmäinen ehtoollinen

Tykkäätkö sinä juhla-aterioista? Suomalaiset nauttivat sellaisia yleensä jouluna, häissä tai syntymäpäivillä.  Raamatunkohdassa kerrottuna iltana kaikki juutalaiset koko Jerusalemissa istuivat isoissa porukoissa pääsiäisaterialla. Opetuslastensa kanssa ateriaa nauttiva Jeesus antoi sille yllättäen aivan uuden merkityksen. Hän liitti siihen oman tulevan kärsimyksensä: hän mursi leivän, niin kuin hänen ruumiinsa tulisi seuraavana päivänä murretuksi ja uhratuksi ihmisten syntien takia. Jeesuksen veri tultaisiin vuodattamaan niin kuin uhrilampaan – siitä muistutti aterian viini. Jeesuksen viimeinen pääsiäisateria oli ensimmäinen ehtoollinen. Siitä lähtien kristityt ovat viettäneet jumalanpalveluksessa ehtoollista.

Juutalaiset olivat liiton kansaa: Jumala oli tehnyt heidän kanssaan liiton, joka teki heistä hänen omaisuuskansansa. Nyt Jeesus asetti uuden liiton. Tärkeää ei enää ollutkaan se, että kuului juutalaiseen kansaan, vaan nyt pelastuksen perustaksi tuli itse Jeesus ja hänen tuleva uhrikuolemansa. Tämä liitto koskee kaikkia maailman ihmisiä, eli muutkin kuin juutalaiset saavat Jeesuksen kautta olla liitossa Jumalan kanssa ja pelastua. Myös me suomalaiset, kaikenikäiset ja näköiset. Myös kaikki riparilaiset.

Vastaa ja kerro tai pyydä kuulijoita miettimään omassa mielessä tai keskustelemaan pareittain

  • Millainen tunnelma ensimmäisellä ehtoollisella oli?
  • Miltä sinusta tuntuisi syödä samassa pöydässä jonkun sellaisen ihmisen kanssa, jonka tiedät tekevän sinulle jotain pahaa?
  • Millaisella mielellä käyt itse ehtoollisella tai odotat ensimmäistä mahdollisuutta siihen?

Rukoillaan yhdessä

Kiitos, Jeesus, ehtoollisen lahjasta. Kiitos että olit valmis kuolemaan minunkin puolestani. Anna syntini anteeksi, ja opeta minua arvostamaan ehtoollista. Aamen.

 

© Raamatunlukijain Liitto ry.