Auttavainen samarialainen (Luuk. 10:25–37)

Kuka on sinun lähimmäisesi?
RaamattuStartti

Lue: Luuk. 10:25–37

Pohdintaa ja taustatietoa

Miltä tämä Jeesuksen kertomus kuulosti alkuperäisten kuulijoiden korvissa? Mitä kertomus merkitsee meille nykyajan ihmisille?

Samarialaiset olivat juutalaisten mielestä niin epäpyhiä, että heihin ei edes saanut koskea – ja samoin ajattelivat samarialaiset juutalaisista. Juutalaiselle papille myös kuolleisiin koskeminen oli kielletty: pappi olisi saastunut, jos olisi auttanut pahoinpideltyä ja tämä olisikin ollut jo kuollut. Silloin hänen olisi pitänyt palata vaivalloinen ja pitkä matka takaisin Jerusalemiin puhdistautumaan. Ehkä vaimo ja lapset odottivat kotona monta päivää kestäneen työmatkan jälkeen. Olisitko sinä pysähtynyt auttamaan?

Samarialainen ei ollut vain auttavainen, vaan myös uhkarohkea. Hän tiesi, että juutalaiset voisivat tappaa hänet, vaikka hän koskikin juutalaismieheen siksi, että haluaisi auttaa tätä. Samarialainen muistuttaa itse Jeesusta: Jeesus auttaa kaikkia ja on valmis vaikka kuolemaan toisen puolesta. Ja niin hän lopulta tekikin, meidän jokaisen puolesta. Voin siis ottaa esimerkkiä samarialaisesta ja auttaa kaikkia lähimmäisiäni, mutta myös muistaa, että Jeesus pysähtyy aina auttamaan, kun tarvitsen apua.

Mieti

Keneltä sinä olisit valmis ottamaan apua vastaan oikein pahassa tilanteessa? Ketä et mielellään haluaisi auttaa?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.