Jeesus tuomitaan (Joh. 18:28–40)

Oletko joskus itse ollut oikeuden edessä?
RaamattuStartti

Lue: Joh. 18:28–40

Pohdintaa ja taustatietoa

Roomalaisen hallinnon alaisuudessa elävät juutalaiset eivät saaneet itse tuomita ketään kuolemaan. He siis pyysivät maaherra Pilatusta langettamaan kuolemantuomion. Mutta Pilatus ei tiennyt Jeesuksesta muuta kuin mitä hänelle oli kerrottu, eikä hän kuulustelunkaan jälkeen löytänyt varsinaista syytä kuolemantuomion määräämiseen.  Häntä näytti kiinnostavan Jeesuksessa vain se, uhkasiko tämä hänen omaa valtaansa. Jeesus kertoikin Pilatukselle, että hänen kuninkuutensa oli jotain aivan muuta kuin Pilatuksen tai kenenkään muunkaan hallitsijan maallinen valta.

Lopulta Pilatus tuomitsi Jeesuksen kuolemaan, vaikka ei nähnyt siihen mitään syytä. Hän ei viitsinyt nähdä sitä vaivaa, että olisi ottanut kunnolla selvää, kuka Jeesus on. Ja toisaalta, Pilatus ei uskaltanut tehdä omantuntonsa mukaan ja vapauttaa Jeesusta, koska hän pelkäsi kansaa, joka oli toista mieltä.

Jeesuksen kuolemantuomio oli siis inhimillisesti katsottuna suuri väärinkäsitys. Mutta Jumala salli sen tapahtua, koska se oli osa hänen pelastussuunnitelmaansa. Pilatus on kuitenkin meille varoittava esimerkki.

Jeesukseen kannattaa tutustua henkilökohtaisesti eikä luottaa vain toisten kommentteihin. Ja häntä kannattaa seurata, vaikka muut olisivat asiasta eri mieltä.

Mieti

Tunnetko sinä Jeesuksen henkilökohtaisesti vai luotatko vain siihen, mitä muut hänestä ajattelevat?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.