Johtaja syntyy (2. Moos. 2:1–10)

Millaisessa tilanteessa toimisit lainvastaisesti?
RaamattuStartti

Lue: 2. Moos. 2:1–10

Pohdintaa ja taustatietoa

Mooseksen nimi mainitaan Raamatussa 750 kertaa – kyse on siis hyvin tärkeästä raamatunhistorian henkilöstä. Mooseksen elämä ei kuitenkaan ollut mitään ruusuilla tanssimista, ja jo hänen syntymänsä päällä lepäsi synkkä varjo: farao oli määrännyt kaikki juutalaisille syntyneet poikalapset tapettaviksi ja Niiliin heitettäviksi. Mooseksen siis ei olisi kuulunut jäädä edes henkiin.

Mooseksen pelastaminen varmalta kuolemalta oli usean rohkean naisen toiminnan tulosta. Sekä kätilö että Mooseksen äiti eivät kumpikaan totelleet faraon julmaa käskyä. Viisas äiti laittoi Mooseksen kelluvaan koriin vasta kun tämä oli vähän kasvanut ja vahvistunut. Myös faraon tyttären äidilliset tunteet olivat vahvemmat kuin hänen isänsä ankarat käskyt. Mooseksen sisko Mirjam osoitti rohkeutensa lähestymällä kuninkaallista naista ja antamalla tälle nokkelan neuvon. Käskyä rikkomalla kukaan näistä kolmesta ei tehnyt mitään pahaa, koska jokaisen tavoitteena oli pienen ihmishengen säästäminen. Faraon käsky oli alun perinkin Jumalan lain vastainen.

Jumalalla oli sormet pelissä näissä tapahtumissa. Ei ollut sattumaa, että Mooses oli leeviläinen – näin hän sai myöhemmin toimia myös pappina. Faraon tyttären kasvattipojaksi pääseminen avasi hänelle tien sen aikaiseen sivistykseen, mistä oli apua vuosien päästä, kun hänen piti johtaa kansaa ja kirjata ylös Jumalan antamia lakeja ja erämaavaelluksen vaiheita.

Mieti

Millaisiin asioihin sinun pitäisi pyytää rohkeutta Jumalalta? Kenen hengen puolesta olisit valmis taistelemaan?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.