Kultainen sonni (2. Moos. 32:1–14)

Onko odottaminen sinulle vaikeaa?
Mukana keskustelukysymyksiä, teemana epäjumalat. RaamattuStartti

Lue: 2. Moos. 32:1–14

Pohdintaa ja taustatietoa

Jumala pyysi Moosesta nousemaan vuorelle monta kertaa, joskus veljensä Aaronin, joskus muiden kansan hengellisten johtajien kanssa, ja joskus yksin. Tällä kertaa hän oli vuorella aivan yksin – ja pitkään. Neljänkymmenen päivän aikana Jumala puhui Moosekselle ja antoi kivitauluihin kirjoitetut lakinsa. Samaan aikaan vuoren juurelle leiriytynyt kansa hermostui ja huolestui. Aaron keksi keinon kansan rauhoittamiseksi: sulatettiin kultaa ja tehtiin siitä Jumala, jonka voisi nähdä ja jota voisi koskettaa. Kultaisen sonnin palvominen vaikutti paljon helpommalta kuin Moosekselle ilmestyvän Jumalan palveleminen.

Mooses oli juuri tuomassa vuorelta alas liitontauluja, joihin Jumala oli itse kirjoittanut kymmenen käskyään, kun hän sai todeta kansan jo rikkoneen niistä ensimmäistä.  Jo aiemmin kansa oli kuullut nämä käskyt, joten ei voida väittää, että se olisi tehnyt kultaisen sonnin tietämättömyyttään. Syynä oli yksinkertaisesti ihmisten synti, itsekkyys ja kärsimättömyys.

Epäjumalat ovat nykyäänkin todellisuutta ja niitä on monenlaisia. Mikä hyvänsä arvojärjestyksessä Jumalan edelle menevä asia voi muuttua epäjumalaksi. On hyvä muistaa, että Jumala ei suhtaudu epäjumaliimme välinpitämättömästi. Hän kuitenkin armahtaa virheitä tekeviä ihmisiä, ja saamme aina uudestaan palata hänen yhteyteensä. Hän on elävä, hyvä ja rakastava Jumala, joka ansaitsee kaiken kunnioituksen.

Mieti

Oletko joskus tehnyt jonkin suuren tyhmyyden? Miten selvisit sen seurauksista? Pyysitkö Jumalalta anteeksi tekemääsi?


Keskustelukysymyksiä ryhmälle

 1. Aaron oli toiminut Mooseksen työparina jo pitkään. Mikä voisi selittää hänen tekonsa nyt, kun Mooses oli pitkään poissa?
 2. Miksi ihminen haluaa nähdä Jumalan?
 3. Mooses oli aikanaan tämän saman vuoren juurella saanut Jumalalta kutsun suureen tehtäväänsä, ja myös lupauksen, että kerran Israelin kansa saisi samassa paikassa viettää juhlaa. Miltä Mooseksen korvissa kuulosti tämän taustan valossa Jumalalta saatu tieto siitä, mitä vuoren juurella nyt tapahtui?
 4. Mooses oli vain vähän aikaa sitten pitänyt vuoren juurella jumalanpalveluksen, jossa oli uhrattu Jumalalle ja luettu kansalle ensimmäistä kertaa Jumalan antama 10 käskyn laki (2. Moos. 24:3–8). Mitä samoja elementtejä Aaronin järjestämässä jumalanpalveluksessa oli?
 5. Mitä eroa näillä kahdella jumalanpalveluksella oli?
 6. Miksi Jumalan sanan lukeminen on tärkeää jumalanpalveluksessa – nykyäänkin?
 7. Millaista on Jumalan viha? Mihin hänen vihansa kohdistuu?
 8. Mitä tämä raamatunkohta opettaa rukouksesta?
 9. Mihin Mooses turvautui rukoillessaan?
 10. Miksi ihmisen on hyvä kerrata Jumalan antamia lupauksia?
 11. Millaisia asioita ihminen nykyään rakentaa Jumalan tilalle? Näetkö sellaisia asioita omassa elämässäsi / elinympäristössäsi / kirkossa?

Tehtävä keskustelun jälkeen

Ohjeistus: Kirjoita kolmen virkkeen rukous jonkun sellaisen ihmisen tai ihmisryhmän puolesta, jolle ajattelet Jumalan olevan vihainen.
Purku: Ne, jotka haluavat, voivat lukea lopuksi rukouksensa ääneen.

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.