Matkaraportti (Ap. t. 15:4–18)

Oletko saanut jotain, mitä et ole ansainnut?
RaamattuStartti

Lue: Ap. t. 15:4–18

Pohdintaa ja taustatietoa

Paavali ja Barnabas saapuivat Jerusalemiin, jossa sijaitsi edelleen alkuseurakunnan eräänlainen ”päämaja”. Paavalilla oli paljon kerrottavaa siitä, miten Pyhä Henki oli toiminut ja miten evankeliumi oli levinnyt myös pakanoiden keskuuteen. Kaikki alkuseurakunnan jäsenet olivat syntyperältään juutalaisia, eli heidät oli kahdeksan päivän ikäisenä ympärileikattu. Ympärileikkaus oli Jumalan Abrahamin kanssa tekemän liiton merkki ja sen vuoksi hyvin tärkeä asia. Nyt heräsi kysymys, että pitikö niihin uskoviin, jotka eivät olleet syntyperäisiä juutalaisia, myös tehdä tämä liiton merkki. Olihan Jeesus Abrahamin Jumalan poika, ja hänetkin oli vauvana ympärileikattu.

Fariseukset olivat aikanaan kiistelleet Jeesuksen kanssa monista asioista. Nyt heitäkin oli siis tullut uskoon! Fariseukset olivat hyvin uskonnollisia ihmisiä ja sääntöjen noudattaminen oli heille hyvin tärkeää. Heidän oli luonnollisesti vaikea päästä vanhasta ajattelutavastaan eroon.  Pietari selvitti asian opetuslasten ”päämiehen” oikeudella: jos pakanat saivat Pyhän Hengen vastaanottaessaan Jeesuksen, niin miksi Jumala vaatisi heiltä enää muuta? Jumalan armo kuului kaikille kansoille, niin ympärileikatuille juutalaisille kuin ympärileikkaamattomille pakanoillekin!

Mieti

Miksi kristillisillä yhteisöillä on sääntöjä? Millaiset uskonnolliset säännöt häiritsevät sinua? Millaiset säännöt koet hyviksi?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.