Odottamaton jälleennäkeminen (1. Moos. 42:1–8)

Mitä ajattelet kostamisesta?
RaamattuStartti

Lue: 1. Moos. 42:1–8

Pohdintaa ja taustatietoa

Faraon uni ja Joosefin sille antama selitys oli käynyt toteen: seitsemän yltäkylläisen vuoden jälkeen oli tullut nälänhätä. Egyptissä tähän oli varauduttu ja Joosefin neuvojen mukaan laitettu viljaa varastoon katovuosien varalle. Naapurimaista loppui ruoka ja viljanostajia alkoi virrata Egyptiin. Jaakobinkin perheen ruokavarastot tyhjenivät ja isä lähetti Joosefin kymmenen veljeä viljanhakumatkalle.

Nälkäisten veljien saapuessa Joosefin eteen tällä olisi ollut loistava tilaisuus kostaa. Ainakin olisi luullut hänen sanovan piikikkäästi: ”Mitäs minä sanoin..!”  Sillä nythän tapahtui juuri se, minkä Joosef oli aikanaan unessa nähnyt: veljet kumarsivat häntä. Joosef kuitenkin kieltäytyi kostamasta.

Jumala antaa voiman antaa anteeksi vaikeitakin asioita. Se, joka antaa anteeksi, on entistä vahvempi, koska hänen ei enää tarvitse kantaa katkeruuden painolastia. Joosefistakin oli tullut Jumalan koulussa vahva, ja siksi hänellä oli myös terve itsetunto. Hän laittoi veljensä koetukselle – ei kiusatakseen tai kostaakseen, vaan koska tiesi, mikä heille itselleen olisi parasta. Joosef halusi koko perheen luokseen.

Mieti

Onko sinun vaikea antaa anteeksi jollekin ihmiselle? Miksi anteeksi antaminen on usein vaikeampaa kuin kostaminen?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.