Pyhä Henki yllättää (Ap. t. 2:1–13)

Miten suhtaudut yllätyksiin?
RaamattuStartti

Lue: Ap. t. 2:1–13

Pohdintaa ja taustatietoa

Jeesus oli luvannut Pyhän Hengen opetuslapsilleen jo ennen kuolemaansa ja puhunut siitä uudestaan juuri ennen taivaaseen astumistaan. Nuo kymmenen päivää Jeesuksen taivaaseenastumisen ja helluntain välillä olivat varmasti hämmentävää aikaa opetuslapsille, jotka odottivat että jotain on tulossa, mutta eivät tienneet mitä ja miten – ja mitä koko Pyhä Henki edes tarkoitti. Mutta nyt, helluntaina, alkoi vihdoin tapahtua. Jerusalemissa oli paljon väkeä, koska helluntai, kuten pääsiäinenkin, oli juutalaisille pyhiinvaellusjuhla, jolloin kaikki kynnelle kykenevät yrittivät matkustaa pyhään kaupunkiin ja temppeliin. Juutalaiset juhlivat helluntaita kevään ensimmäisen sadon juhlana ja myös Siinailla annetun lain juhlana. Nyt tämäkin juhla – pääsiäisen tapaan – sai uuden merkityksen. Kristityille helluntai on seurakunnan syntymäpäivä.

Tulenliekit olivat juutalaisille selvä merkki Jumalan vaikutuksesta.  Jumala oli aikanaan ilmestynyt tulessa myös Moosekselle ja Elialle. Nyt tapahtui muutakin: koolla olevat kristityt alkoivat puhua vieraita kieliä Pyhän Hengen vaikutuksesta. Kielet olivat aitoja, koska kuulijat tunnistivat ne. Vaikka puhuja ei ymmärtänyt itse mitä puhui, kuulijat ymmärsivät: jokainen Pyhän Hengen saanut puhui Jumalan teoista.

Tämä on edelleenkin yksi Pyhän Hengen tehtävistä. Hän antaa oikeat sanat ja voiman, joiden avulla kristityt voivat viedä evankeliumia eteenpäin.

Mieti

Tunnetko sinä Pyhän Hengen?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.