Pysy valmiina! (Luuk. 3:2b–16)

Kenen puhetta sinä kuuntelet mielelläsi?
RaamattuStartti

Lue: Luuk. 3:2b–16

Pohdintaa ja taustatietoa

Johannes oli Marian sukulaisen Elisabetin poika. Hänellä oli aivan erityinen kutsumus: hän täytti Vanhan testamentin ennustukset messiaan edelläkävijästä, sanansaattajasta. Johannes ymmärsi, että hänen tehtävänsä oli valmistaa tietä toiselle, joka on häntä paljon suurempi. Johannes eli ja saarnasi autiomaassa ja kastoi ihmisiä Jordan-virrassa. Ihmiset tulivat kaukaakin ihmettelemään ja kuuntelemaan tätä kovasanaista erakkoa.

Emme tiedä, kuinka moni todella teki niin kuin Johannes opetti. Vaikuttaa siltä, että jotkut pitivät kastetta helppona puhdistustoimituksena, jolla hyvitettäisiin synnit. Johannes näki tämän ja torui siitä kuulijoitaan kovin sanoin – kasteen kun olisi pitänyt johtaa myös elämäntapojen muutokseen.

Johanneksen kaste oli kristillisen kasteen esikuva. Johanneksen kasteessa tunnustettiin synnit, Jeesuksen nimeen kastamisessa taas on kyse siitä, että ”puemme päällemme Jeesuksen” eli turvaudumme siihen, että Jeesus on sovittanut syntimme. Kristillisessä kasteessa ihminen tulee Jumalan lapseksi ja saa Pyhän Hengen.

Mieti

Mitä Johannes saarnaisi meidän aikamme ihmisille? Entä sinulle? Jos saat itsesi kiinni jostain synnistä, tunnusta se Jumalalle – ja saat olla varma, että syntisi on Jeesuksen sovitustyön takia anteeksiannettu!

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.