Seurakunnan johtaminen (1. Tim. 3:1–13)

Jos sinun pitäisi palkata työntekijä, mihin asioihin kiinnittäisit huomiota?
RaamattuStartti

Lue: 1. Tim. 3:1–13

Pohdintaa ja taustatietoa

Paavali oli seurakuntien ”päävalmentaja” ja Timoteus nuori ja lahjakas johtajanalku. On hyvä muistaa, että seurakunnat – ja koko kristillinen usko – olivat vasta aivan alkusuoralla. Jokaisella ohjeella ja päätöksellä oli valtavan suuri merkitys myös jatkoa ajatellen, koska monessa tilanteessa kyseessä oli ennakkotapaus. Paavali oli ensimmäinen, joka perusti seurakuntia pakanoiden, eli ei-juutalaisten keskuuteen. Nyt hän ensimmäistä kertaa antoi ohjeita siihen, millä tavalla työtä tuli jatkaa, kun seurakunta oli vakiintunut.

Koska nämä ohjeet ovat Raamatussa, Jumalan sanassa, ne on syytä ottaa vakavasti tänäänkin, vaikka kristinuskon ja seurakuntien asema on aivan toinen kuin Paavalin ja Timoteuksen aikaan.

Paavali neuvoi Timoteusta kiinnittämään huomiota erityisesti siihen, millaista elämää seurakunnan työntekijöiksi haluavat elävät. Tämä oli tärkeää, koska esimerkin voima oli suurempi kuin puheiden. Ja näin on varmasti nykyäänkin: kukaan ei tee niin paljon hallaa evankeliumille kuin hurskaan oloinen saarnamies, joka saadaan kiinni salatusta rikoksesta tai valheesta.

Johtajan ominaisuuksien kehittymisessä on tärkeää sekä ihmisenä että kristittynä kasvaminen. Perheen johtaminen kasvattaa myös seurakunnan johtamiseen. Perheen johtamista taas auttaa se, että pitää avioliitostaan huolta. Avioliiton tasapainoisuuteen vaikuttaa se, millä tavalla on oppinut hoitamaan ihmissuhteitaan jo ennen avioliittoa.

Jokaisessa elämäntilanteessa jo lapsuudesta lähtien voi pyrkiä elämään Raamatussa annetun rakkauden kaksoiskäskyn mukaan: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Jumala antaa kristitylle kasvun ja ohjaa oikeisiin tehtäviin.

Mieti

Tunnetko jonkun hengellisen johtajan, joka toimii mielestäsi hyvänä esimerkkinä muille?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.