Tottelemattomuuden hedelmiä (Tuom. 2:11–19)

Tapahtuuko jotain sattumalta, vai onko Jumala kaiken takana?
RaamattuStartti

Lue: Tuom. 2:11–19

Pohdintaa ja taustatietoa

Onko sattumaa olemassa? Vai ohjaako Jumala kädellään kaikkea, mitä maailmassa tapahtuu? Tämän raamatunkohdan mukaan Jumala on aina aktiivinen: hänen avullaan voitetaan taistelut ja toisaalta hän sallii myös häviöt. Jumala ohjaa historiaa.

Tuomarien aika on synkkä vaihe Israelin kansan historiassa, ja jo tässä Tuomarien kirjan toisessa luvussa näemme, mistä vaikeudet johtuivat. Israelin kansa, jonka kanssa Jumala oli tehnyt liiton ja jonka hän oli johdattanut omaan maahansa Egyptin orjuudesta, alkoikin palvoa muita jumalia. Koska kansa ei kuunnellut Jumalaa, se tarvitsi Mooseksen ja Joosuan kaltaisia johtajia, jotka kertoisivat kansalle Jumalan tahdon ja johtaisi sitä. Tähän tarkoitukseen Jumala asetti tuomarit. On sinänsä surullista, että kansa seurasi Jumalan tahtoa vain tuomarin avulla – ilman heitä usko Jumalaan rapistui nopeasti.

Oletko itse ollut tilanteessa, jossa jouduit luopumaan hyvästä johtajasta, esimerkiksi opettajasta, papista tai nuoriso-ohjaajasta? Tällaista voi tapahtua esimerkiksi toiselle paikkakunnalle muuttaessa. Johtajat ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on henkilökohtainen usko, joka pysyy mukana, vaikka ihmiset ympärillä muuttuisivat. Hyviä johtajia tulee kunnioittaa ja seurata, mutta pääasia on se, että kunnioitamme ja seuraamme Jeesusta. Häntä voimme kuunnella Raamattua lukemalla ja rukoilemalla.

Mieti

Kuka on sinun hengellinen johtajasi? Oletko yhteydessä Jumalaan myös silloin, kun et ole hänen seurassaan?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.