Vallan portailla (1. Moos. 41:14–41)

Oletko nöyrä?
RaamattuStartti

Lue: 1. Moos. 41:14–16, 28–41

Pohdintaa ja taustatietoa

Joosef oli elänyt Egyptissä orjana ja lopulta joutunut syyttömänä vankilaan. Ystävät unohtivat pitää hänen puoliaan, perhe oli jossain kaukana, ja nuoruus kului. Elämä näytti luisuvan lujaa vauhtia alaspäin. Silti Joosef ei ollut menettänyt uskoaan Jumalaan – ehkäpä vaikeudet olivat vain syventäneet hänen uskoaan.

Joosefin veljet olivat aikanaan halunneet tappaa hänet nimenomaan unien ja niiden tulkinnan takia. Nyt sama Jumalan antama lahja pelasti hänet. Veljilleen Joosef ei ollut maininnut saaneensa uniaan Jumalalta – olikohan hän itsekään täysin ymmärtänyt sitä? Faraon unta selittäessään Joosef antoi kuitenkin täyden kunnian Jumalalle.  Ja jos aikanaan Joosef ei ollut täysin kunnioittanut veljiään, nyt hän osasi antaa täyden arvostuksen faraolle: Joosef ei asettunut tämän yläpuolelle, vaikka osasikin kertoa uneen täydellisen ja selkeän selityksen, vieläpä käytännön ohjeet sen toteuttamiseen.

Nöyryys ja Jumalaan luottaminen ei ole ihmiselle luontaista.  Siksi Jumala joutuu välillä kasvattamaan omiaan ikävienkin elämänvaiheiden kautta. Mutta kun koulu on käyty ja läksy opittu, Jumalan siunaus on suurempi kuin osaisi aavistaakaan. Joosefin kohdalla tämä näkyi harvinaisen selvästi: hetkessä hänet korotettiin vankilassa kituvasta orjasta yhdeksi Egyptin vaikutusvaltaisimmista johtajista.

Mieti

Onko Jumala puhunut sinulle unen kautta? Millaisissa elämäntilanteissa ihminen voi oppia luottamaan Jumalaan?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.