Viha vallitsee (1. Moos. 37:17b–28)

Kuka saa sinut todella vihaiseksi?
RaamattuStartti

Lue: 1. Moos. 37:17b–28

Pohdintaa ja taustatietoa

Joosef oli isänsä lempilapsi.  Häntä oli hemmoteltu kauniilla vaatteilla eikä hänen tarvinnut tehdä raskasta työtä veljiensä tapaan. Kaiken lisäksi hän oli kertonut unistaan, joissa hän oli veljiensä johtaja ja nämä kumarsivat häntä. Ei ihme, että veljet olivat kiukkuisia Joosefille!

Nyt Joosef ei ollut isänsä suojelevien silmien alla, ja veljet näkivät siinä tilaisuuden tappaa hänet. Vanhimman veljen Ruubenin omatunto ei sallinut pikkuveljen näännyttämistä kaivon pohjalla, vaikka Joosefin suosikkiasema oli hänelle, esikoiselle, varmasti erityisen suuri loukkaus. Ärsyttävästä pikkuveljestä piti kuitenkin päästä eroon jollain konstilla. Sopivasti paikalle sattunut kauppakaravaani saikin hänestä yhden uuden myytävän tuotteen Egyptin-matkalleen. Veljet saivat kaupasta 20 hopearahaa – ja huonon omantunnon.

Vaikka isä-Jaakob ei ollutkaan Dotanissa suojelemassa Joosef-poikaansa, Jumala oli läsnä. Yllättävä käänne Joosefin elämässä näytti täydelliseltä tragedialta: varakkaan perheen suosikkipoika joutui viholliskansan keskelle orjan asemaan. Jumala näki kuitenkin kauas tulevaisuuteen, ja tämä kaikki tapahtui hänen tahdostaan. Jumalan siunaus ja johdatus eivät useinkaan näyttäydy siten, kuin me ihmiset kuvittelisimme.

Mieti

Onko sinusta joskus tuntunut siltä, että koko maailma on sinua vastaan? Oletko huomannut joidenkin vaikeuksien olleen osa Jumalan suunnitelmaa elämässäsi?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.