Viimeinen ateria (Luuk. 22:14–23)

Miksi kirkossa nautitaan ehtoollista?
RaamattuStartti

Lue: Luuk. 22:14–23

Pohdintaa ja taustatietoa

Juutalaiset juhlivat pääsiäistä muistona Jumalan suurista teoista. Yli tuhat vuotta ennen Jeesuksen aikaa Israelin kansa oli ollut Egyptissä orjuudessa ja huutanut Jumalalta apua kärsimyksissään. Viimeisenä yönä ennen Egyptistä lähtöä Jumala oli käskenyt juutalaisia sivelemään ovenpieliinsä karitsan verta pelastumisen merkiksi. Kaikki, jotka niin tekivät, pääsivät vapauteen ja Mooseksen johdolla matkalle kohti luvattua maata.

Tätä juhlaa siis nytkin Jerusalemissa vietettiin ja pääsiäisaterialla muisteltiin vanhoja tapahtumia. Jeesus ja opetuslapset olivat juutalaisia, joten hekin nauttivat pääsiäisaterian. Jeesus antoi aterialle kuitenkin aivan uuden sisällön. Hän liitti oman tulevan kärsimyksensä perinteiseen leivän ja viinin jakamiseen: viini oli hänen verensä ja leipä hänen ruumiinsa. Hänen ruumiinsa tulisi riippumaan ristillä, hänen verensä olisi kohta pelastuksen merkki. Mutta sitä eivät opetuslapset vielä ymmärtäneet.

Ehtoollispöydässä olet täysin turvassa kaikelta pahalta, koska siinä olet Jeesuksen veren suojassa! Jeesuksen veri on ikään kuin sivelty jokaisen häneen uskovan ihmisen ”ovenpieliin” – se pelastaa ja vapauttaa ihmisen synnin orjuudesta.

Mieti

Mikä sinulle merkitsee se, että jo 2000 vuoden ajan kristityt ovat nauttineet ehtoollista – ja edelleen sinullakin on siihen mahdollisuus?

 


RaamattuStartti. © Scripture Union/E100youth & Raamatunlukijain Liitto ry.