Helluntai (Ap. t. 2:1‒13; Hes. 36:24–28)

Helluntain teksteihin liittyviä hartauksia, joissa on mukana joko pohdintaan tai omin sanoin kerrottavaan osuuteen liittyvä ohjeistus.

Ap. t. 2:1‒13

Ihmeellistä

Oletko nähnyt tai kokenut jonkin ihmeen? Jotain sellaista, mikä tuntuu täysin mahdottomalta, jopa yliluonnolliselta? Jos olet, voit ymmärtää miten ihmeissään Jerusalemissa oltiin helluntaina. Helluntain ihme on se, että Pyhä Henki, Jumalan kolmas persoona, tuli Jeesukseen uskovien elämään ja alkoi vaikuttaa näkyvällä tavalla. Hän sai aikaan jotain sellaista, mihin ihmiset eivät itse mitenkään olisi kyenneet.

Sama Pyhä Henki asuu yhä jokaisen uskovan sydämessä. Hänen läsnäolonsa on Jumalan lahja, jota ei voi ansaita hurskailla teoilla tai kiivaalla rukoilemisella. Hän tuli opetuslasten elämään, jotta heissä vahvistuisi usko Jeesukseen Jumalan Poikana ja Pelastajana ja jotta he voisivat lähteä viemään tätä sanomaa kaikkialle maailmaan.

Samoin Pyhä Henki toimii myös meissä: synnyttää ja vahvistaa uskoa Kristukseen, ja varustaa uskovia, erityisesti yhdessä seurakuntana, viemään evankeliumia eteenpäin. Joskus tämä läsnäolo on näkyvää ja aistein havaittavaa, joskus hiljaista sydämessä tapahtuvaa työtä. Saamme edelleenkin rukoilla ja pyytää helluntain ihmettä: että kuulisimme ja ymmärtäisimme, mitä Jumala haluaa meille sanoa!

Vastaa ja kerro tai pyydä kuulijoita miettimään mielessään tai keskustelemaan pareittain

  • Mitä kaikkea Pyhä Henki tekee tämän raamatunkohdan perusteella?
  • Kuka on kertonut sinulle evankeliumia niin, että ymmärsit sen?
  • Ihmetyttääkö sinua jokin asia Pyhässä Hengessä? Mikä ja miksi?

Rukoillaan yhdessä

Rakas Jumala, kiitos siitä, että lähetit meille Pyhän Hengen, joka ohjaa meitä uskomaan sinuun. Aamen.

  

Hes. 36:24‒28

Toivoa epätoivon keskelle

Oletko joskus joutunut muuttamaan aivan uuteen paikkaan? Kaipasitko entiseen kotiisi tai kouluusi? Saitko uusia ystäviä? Paikasta toiseen muuttaminen voi joskus olla kivaa, mutta usein se vaatii aika paljon sopeutumista ja voimia. Muuton syy on myös tärkeä juttu: jos se on ikävä, esimerkiksi vanhempien avioero, muuttaminenkin voi tuntua ikävältä. Jos syy on mukava, esimerkiksi lähemmäs koulua tai harrastuksia siirtyminen tai uuden hienon kodin valmistuminen, muuttaminen voi olla ihan mukavaa.

Jumalan suunnitelma oli, että Israelin kansa saisi asua luvatussa maassa ihan rauhassa. Kansan synnit johtivat kuitenkin siihen, että Jumala antoi vihollisten voittaa kansansa ja viedä heidät pakkosiirtolaisiksi kauas Babyloniaan, nykyisen Irakin alueelle. Siellä ei tunnettu Raamatun Jumalaa, eikä kansalla ollut enää temppeliä. Se oli todellinen kansallinen katastrofi. Muuttamisen syy oli erittäin ikävä, ja siltä se kansasta tuntuikin.

Hesekiel sai tämän Jumalan viestin Babyloniassa. Hän olisi halunnut olla pappi Jerusalemissa mutta sai Jumalalta toisen tehtävän: herättele ja lohduta kansaa siellä, missä se nyt joutuu olemaan. Jumala vielä kerran veisi kansan takaisin omaan maahansa. Viesti lohdutti niitä, jotka kaipasivat takaisin kotiin.

Israelilaiset saivat vuosisatojen ajan kuulla Jumalan kehotusta hylätä epäjumalat ja elää Jumalan tahdon mukaan. Aina välillä kansa totteli mutta pitkiä aikoja ei. Kansa ei piitannut siitä, mitä Jumala puhui profeettojen kautta.

Jumalan kansan oman tahdon tie johti orjuuteen, kurjuuteen ja vieraiden kansojen ja jumalien keskelle. Jumala rakasti kansaansa kaikista sen synneistä huolimatta ja halusi näyttää armoaan. Vaikka ihminen oli tehnyt virheet, Jumala halusi korjata ne itse. Tämä on meillekin muistutus: älä kulje oman tahtosi tietä, vaan luota Jumalaan ja anna Hänen armahtaa sinua.

Vastaa ja kerro tai pyydä kuulijoita miettimään mielessään tai keskustelemaan pareittain

  • Miltä sinusta tuntuisi, jos sinut pakotettaisiin lähtemään kodistasi ja omasta asuinympäristöstäsi aivan vieraaseen paikkaan?
  • Mitä eroa on kivisydämellä ja elävällä sydämellä?
  • Millä tavalla Jumala ohjaa seuraamaan hänen tahtoaan?

Rukoillaan yhdessä

Jumala, kiitos Pyhästä Hengestä. Kiitos, että rakastat meitä niin paljon, että olet valmis pyyhkimään pois syntimme ja antamaan meille uuden sydämen! Aamen.

 

© Raamatunlukijain Liitto ry.