Pääsiäinen (Joh. 20:1–10; 1. Kor. 15:1–11; Matt. 28:1–8 )

Pääsiäisen teksteihin liittyviä hartauksia, joissa on mukana joko pohdintaan tai omin sanoin kerrottavaan osuuteen liittyvä ohjeistus.

Joh. 20:1–10

Pääsiäisaamun ihme

Muistatko jostain elokuvista tilanteen, jossa joku siihen asti sivuhenkilönä ollut pääseekin yhtäkkiä pääosaan? Kamerat kohdistuvat häneen, hänen liikkeisiinsä ja ilmeisiinsä. Hänestä tulee elokuvan kokonaisuudessa aivan oleellinen osa, ei vain taustalla oleva hahmo. Tilanne yllättää katsojan.

Pääsiäisaamun tapahtumien näyttämölle astuu Magdalan Maria, nainen, joka tuon päivän jälkeen on tunnettu ennen kaikkea siitä, että hän oli Jeesuksen ylösnousemuksen ensimmäinen todistaja. Tähän asti hänestä on tiedetty aika vähän. Jeesus oli ajanut hänestä ulos seitsemän riivaajaa eli pahaa henkeä, joten hän oli ollut hyvin huonossa kunnossa ennen Jeesuksen kohtaamista. Hänen arvellaan olleen entinen prostituoitu, mutta se on pelkkää arvailua. Se tiedetään varmasti, että hän kuului Jeesuksen uskollisimpiin seuraajiin.

Maria ei mennyt katsomaan Jeesuksen haudalle, että jokohan se Mestari on noussut kuolleista, vaan jatkamaan kesken jääneitä hautaustoimenpiteitä. Ehkä valmistamaan palsamointia. Hänen ensimmäinen ajatuksensa tyhjällä haudalla oli, että hauta oli ryöstetty tai ruumis siirretty jonnekin viranomaisten toimesta. Pietari ja Johannes totesivat käärinliinojen asennosta, että haudanryöstö ei tullut kysymykseenkään selityksenä ruumiin katoamisesta.

Nämä hämmentyneet, tavalliset nuoret ihmiset saivat ensimmäisinä nähdä ihmeen, joka mullisti koko ihmiskunnan historian ja tulevaisuuden. Tuskinpa he itse sitä vielä tuossa tilanteessa ymmärsivät.

Vastaa ja kerro tai pyydä kuulijoita miettimään mielessään tai keskustelemaan pareittain

  • Millaiseen tehtävään olisit itse valmis ryhtymään todella aikaisin aamulla?
  • Miksi ylösnousemukseen on vaikea uskoa – jopa niiden, jotka näkivät sen omin silmin?
  • Miksi Jeesuksen ylösnousemus on niin ratkaiseva asia kristinuskossa?

Rukoillaan yhdessä

Rakas Taivaan Isä, kiitos siitä, että sinä olet kuolemaakin suurempi. Kiitos, että herätit Jeesuksen kuolleista, ja sen takia meilläkin on ikuisen elämän toivo. Aamen.

 

1. Kor. 15:1–11

Ylösnousemus yhdistää

Moni sanoo, että ”usko on yksilöllinen suoritukseni.” Tai että ”olen yksin uskoni kanssa.” Paavalin sanojen perusteella nämä molemmat väitteet osoittautuvat epätosiksi.

Paavali muistuttaa korinttilaisia todistuksen ketjusta: he tulivat uskoon hänen julistuksestaan, ja hän puolestaan oli saanut vastaanottaa saman sanoman, mikä oli ensin annettu toisille opetuslapsille. Mekin olemme osa suurta todistajien ketjua, joka ulottuu vuosisatojen, jopa vuosituhansien päähän. Jokainen ottaa uskon vastaan henkilökohtaisesti, mutta sen sisältö on sama kaikille uskoville.

Usko on Jumalan lahja, ja Jeesus on sen perusta. Tule Hänen luokseen, joka on tehnyt kaiken valmiiksi. Saat ihmetellä ja epäillä, mutta myös luottaa siihen, että Jumala ei rajoitu aistiemme ja ymmärryksemme piirissä olevaan todellisuuteen. Kun mietit kaikkia aiempia kristittyjä sukupolvia, voit todeta kuuluvasi suureen ja ihmeelliseen yhteisöön. Kristuksen ylösnousemuksen voima elää kaikissa uskovissa. Emme voi taivuttaa sitä voimaa toimimaan oman mielemme mukaan. Mutta jos uskomme Jeesukseen, voimme luottaa sen tekevän meistäkin kerran ylösnousseita tämän maailman voittajia.

Vastaa ja kerro tai pyydä kuulijoita miettimään omassa mielessä tai keskustelemaan pareittain

  • Miten Jeesuksen ylösnousemus ja uskon syntyminen liittyvät yhteen?
  • Ketkä ihmiset ovat vaikuttaneet uskoosi? Miten voit osoittaa heille kiitollisuutta?
  • Miten usko ylösnousemukseen vaikuttaa arkipäivän elämään tässä ajassa?

Rukoillaan yhdessä

Jeesus, kiitos että ylösnousemuksesi mahtava voima vaikuttaa kaikissa kristityissä. Anna sen rohkaista minua tänään. Aamen.

 

Matt. 28:1–8

Elämän erikoisin aamu

Mikä aamu on jäänyt mieleesi? Mitä silloin tapahtui? Olitko yllättynyt, pelästynyt tai onnellinen? Vai jotain muuta?

Kun naiset kulkivat pääsiäisaamuna kohti Jeesuksen hautaa, oli vielä pimeää ja kylmää. Kuinka Jeesuksen ruumis olikaan saattanut jäädä voitelematta tuoksuöljyllä! Anteeksiantamatonta huolimattomuutta – vaikka eihän ruumiin hautaan laskemisessa ollut perjantaina voitu aikailla, sillä sapatti alkoi sinä iltana, ja sen jälkeen kaikenlainen työnteko oli kielletty.

Kaikki Jeesuksen ystävät olivat surun murtamia. Jeesuksen kuolema oli romuttanut unelman siitä, että heidän Mestarinsa vielä vapauttaisi roomalaisten vallan alla kärsivän kansan. Jeesuksen seurassa nähtyjen ja koettujen ihmeiden aika oli ohi. Mitään ei enää ollut tehtävissä. Ihmisten keinot oli käytetty loppuun.

Me ihmiset yleensä ajattelemme ennen kaikkea omaa etuamme. Jumala taas ajattelee aina vain meidän parastamme. Hänen toimintansa perustuu aina rakkauteen. Sanotaan, että Jumalan mahdollisuudet alkavat siitä, mihin ihmisen mahdollisuudet päättyvät. Toisaalta Jumala osaa yllättää ja tehdä sellaista, mihin meillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia ja mitä emme osaisi edes toivoa.

Haudalla naiset saivat kuulla ihmeellisen uutisen: Jeesus elää! Hän elää tänäänkin. Siksi mekin saamme uskoa ikuiseen elämään.

Vastaa ja kerro tai pyydä kuulijoita miettimään omassa mielessä tai keskustelemaan pareittain

  • Millaisessa tilanteessa olet kokenut omien mahdollisuuksiesi ajautuneen umpikujaan?
  • Kenen puolesta sinä olisit valmis kuolemaan? Miksi?
  • Millaisissa arjen tilanteissa voimme opetella laittamaan toisen edun oman etumme edelle?

Rukoillaan yhdessä

Pyhä Jumala, kiitos siitä, että rakastat minua. Kiitos, että Jeesus nousi kuolleista ja sen takia minullakin on ikuisen elämän toivo. Aamen.

 

© Raamatunlukijain Liitto ry.