Lähimmäisen sunnuntai (Luuk. 10:25–37)

Lähimmäisen sunnuntain tekstiin liittyvä hartaus, jossa on mukana joko pohdintaan tai omin sanoin kerrottavaan osuuteen liittyvä ohjeistus.

Luuk. 10:25–37

Kuka on laupias samarialainen?

Olet ehkä kuullut, että jotain oikein ystävällistä ja uhrautuvaa ihmistä sanotaan laupiaaksi samarialaiseksi. Tuon tittelin juuret ovat tässä Jeesuksen vertauksessa.

Jeesus kertoi vertauksen laupiaasta samarialaisesta vastauksena lainopettajan kysymyksiin. Tämä halusi tietää taivaaseen pääsystä ja sen rakkauden luonteesta, jota Pyhä Jumala meiltä odottaa ja vaatii. Samarialaiset olivat juutalaisten syvästi halveksimia perivihollisia, joten kuulijoiden järkytys oli varmasti suuri, kun lopulta Jeesus yllättäen nostikin tarinansa sankariksi samarialaisen miehen.

Pahoinpidellyn miehen nähdessään samarialainen tuntee luissaan ja ytimissään miehen hädän, eikä pysty kulkemaan ohi. Syvää myötätuntoa täynnä hän kiiruhtaa miehen luo, sitoo haavat ja vuodattaa niihin öljyä ja viiniä. Sitten hän nostaa tiedottoman miehen, todennäköisesti juutalaisen, aasinsa selkään ja lähtee kuljettamaan häntä turvaan. Tämän kaiken samarialainen tekee laittaen alttiiksi oman henkensä.  Jos hänet tavataan haavoittunut juutalainen mukanaan, hän saattaa joutua verikoston uhriksi. Silti hän on valmis loppuun saakka auttamaan.

Onko sinusta osoittamaan tällaista täydellistä, itsensä unohtavaa, jopa vihollisiin kohdistuvaa rakkautta? Useimmat joutuvat tunnustamaan, että eivät täytä tuollaista mittaa. Onneksi tähän vertaukseen on piilotettuna myös kaikkien syntisten Vapahtaja, Jeesus. Hän pysähtyy aina auttamaan, rakastaa vihollisiaankin ja on valmis vaikka kuolemaan toisen puolesta. Ja niinhän hän tekikin, sinun ja minunkin puolesta.

Vastaa ja kerro tai pyydä kuulijoita miettimään omassa mielessä tai keskustelemaan pareittain

  • Mitä yhteistä on Jeesuksella laupiaan samarialaisen kanssa ja meillä haavoittuneen miehen kanssa?
  • Miksi aina ei uskalla tai edes tee mieli auttaa, vaikka näkee toisen kärsivän?
  • Kuka voisi olla sellainen lähimmäinen, jonka ohi olet kulkenut? Miten voisit häntä auttaa?

Rukoillaan yhdessä

Rakas Jeesus, opeta meitä olemaan toisillemme ystävällisiä ja auttavaisia. Anna meille sellainen sydän, että uskallamme asettua myös niiden puolelle, joita kukaan muu ei arvosta ja auta. Kiitos, että sinä kunnioitat jokaista ihmistä ja haluat auttaa kaikkia kärsiviä. Aamen.

 

© Raamatunlukijain Liitto ry.