Luomakunnan sunnuntai (Joh. 1:1–5; 1. Moos. 1:1–2:3)

Luomakunnan sunnuntain teksteihin liittyviä hartauksia, joissa on mukana joko pohdintaan tai omin sanoin kerrottavaan osuuteen liittyvä ohjeistus.

Joh. 1:1–5

Valoa pimeyteen

Pelkäsitkö pienenä pimeää? Pimeässä huoneessa näytti ehkä olevan mörköjä tai muita pelottavia otuksia. Valojen sytyttäminen tai lopulta aamun koittaessa päivänvalo paljasti, että kyseessä olivatkin ihan tavalliset tavarat. Valo sai olon tuntumaan turvalliselta.

Johannes kertoo meille valosta, joka loistaa myös pimeydessä. Tuo valo valaisee kaiken meidän olemisemme ja elämämme. Valo on Sana, Jeesus, joka oli olemassa jo silloin kun ei vielä ollut olemassa mitään muuta, ei maailmaa eikä ihmistä. Jeesus tuli ihmiseksi, ihmisten aikaan ja historiaan, Jumalan suuren pelastussuunnitelman mukaan. Hän vapautti meidät synnistä ja opettaa meitä tuntemaan Jumalaa, kun luemme hänen sanaansa Raamattua.

Meidän ihmisten aika maan päällä on rajallinen. Jumalalla taas ei ole aikaa. Jumala on ollut aina ja tulee aina olemaan. Jumala on myös jo nyt tulevaisuudessa. Sinunkin tulevaisuudessasi. Siksi voit kulkea kohti tulevaa turvallisin mielin.

Vastaa ja kerro tai pyydä kuulijoita miettimään omassa mielessä tai keskustelemaan pareittain

  • Millainen valo on mielestäsi hyvää ja hoitavaa?
  • Millaisessa valossa on ikävä olla? Miksi?
  • Millaisia ajatuksia sinulla on omasta tulevaisuudestasi? Mikä paikka Jumalalla on siinä?

Rukoillaan yhdessä

Jeesus, kiitos siitä, että haluat valaista elämäni. Kiitos siitä, että sinun valosi on turvallista valoa, joka johdattaa elämääni ja näyttää tien taivaan kotiin. Aamen.

 

1. Moos. 1:1–11, 24–28, 31–2:3

Luova Luoja

Luomiskertomuksen kieli voi kuulostaa hieman hassulta. Luomisessa tapahtui niin ihmeellisiä asioita, että niitä onkin vähän vaikea sanallisesti ilmaista. Jumala on pukenut tapahtumat sellaisiksi sanoiksi, että ne ovat voineet puhutella ihmisiä tuhansien vuosien ajan – ja vielä nykyäänkin.

Jumala on viisaudessaan asettanut luonnonlait paikoilleen ja maapallon juuri sopivalle etäisyydelle auringosta, jotta voimme elää täällä. Kun Jumala tekee jotain, se ei jää kesken eikä tapahdu virheitä. Jumala ei myöskään muutu. Tämä kaikki kertoo meille siitä, että meidän on turvallista ja hyvä luottaa Jumalaan – silloinkin kun elämässämme on huolia tai ahdistuksia. Jumala ei jätä meitä pulaan.

Me tarvitsemme elääksemme monia asioita: puhdasta ilmaa, ruokaa, vaatteita, ystäviä, työtä, iloa jne. Mikään näistä asioista ei ole itsestäänselvyys. Monen asian eteen joudumme itse näkemään kovasti vaivaa. Joitakin asioita emme voi hankkia itse, vaan me saamme ne lahjaksi. Saamme kaiken hyvän ja kaikki elämämme tarpeet Jumalalta. Olemme kaikessa riippuvaisia hänestä – myönsimme sen tai emme. Ilman Jumalaa me emme oikeasti voi elää.

Jumala antoi ihmiselle tehtävän pitää huolta muusta luomakunnasta. Kun katsomme maailmaa nyt, emme voi kehuskella hoitaneemme tätä tehtävää kovinkaan hyvin. Suurin syy siihen on ihmisen ahneus ja itsekkyys. Ne saavat meidät haluamaan aina lisää ja lisää kaikkea ja ajattelemaan lähinnä itseämme. Tarvitsemme suunnan muutosta, mutta emme pysty tekemään sitä ilman Jumalaa.

Valitettavan moni pitää itseään huonona: rumana, tyhmänä, epäonnistuneena tai muuten vain surkeana. Vertaamme itseämme toisiin ja lähes kaikki tuntuvat olevan parempia, kauniimpia, vahvempia tai älykkäämpiä. Jumala ei kuitenkaan ole samaa mieltä. Sinut on luotu Jumalan kuvaksi. Sinäkin muistutat Jumalaa monella tavalla. Sinä olet ihme ja koko elämäsi on ihme. Älä heitä sitä hukkaan, vaan arvosta itseäsi. Jumalakin arvostaa sinua valtavasti!

Jo luomisen yhteydessä paljastuu Jumalan kolminaisuus: Isä Jumala oli luomassa, Pyhä Henki liikkui vetten yllä ja Poikakin, eli Jeesus, oli mukana. Sana ”alussa” voidaan nimittäin kääntää myös ”pojassa”.

Vastaa ja kerro tai pyydä kuulijoita miettimään omassa mielessä tai keskustelemaan pareittain

  • Mitkä asiat luonnossa ovat ihmeellisiä? Todistavatko ne mielestäsi luomisesta?
  • Mitä ilman sinä et voisi elää? Miksi?
  • Miten voisimme huolehtia paremmin luomakunnasta?

Rukoillaan yhdessä

Rakas Jumala, kiitos kaikesta hyvästä, jonka olet luonut. Kiitos siitä, että olet luonut meistä jokaisen ja jokainen meistä on valtavan arvokas sinulle. Opeta meitä arvostamaan ja varjelemaan luomaasi maailmaa, myös toisia ihmisiä ja itseämme. Aamen.

 

© Raamatunlukijain Liitto ry.